Prosecco je perlivé víno vyrobené z hrozna odrody Glera predtým známej tiež ako Prosecco. Vyrába sa Charmatovou metódou (sekundárna fermentácia prebieha v nerezových tankoch). Pestuje sa v prevažnej miere v severnom regióne Veneto blízko Conegliano a Valdobbiadene
na kopcoch severne od Treviso. Názov je odvodený od severnej talianskej dediny Prosecco. Obsah alkoholu sa pohybuje na úrovni 10 –11 % objemu. Chuť je prevažne ovocného charakteru, je intenzívna aromatická a svieža, evokuje žlté jablko, hrušku, biele broskyne, marhule či citrusové plody ako citrón a grapefruit s náznakmi medu. Na rozdiel od champagne, ktoré je obľúbené pre svoju bohatú chuť a komplexnú sekundárnu arómu väčšina Prosecco má intenzívnu primárnu aromatiku, sú ľahké, svieže a jednoduché. Prosecco sa hodí na každú príležitosť, ideálne ako aperitív
taktiež k cestovinám s bielou omáčkou, rybám a pokrmom z darov mora či letným šalátom.