Chardonnay je suché biele víno vysokej kvality. Je bledozelenkavej farby s iskrivým zelenkavožltým odtieňom. Disponuje výraznejšou ovocnou arómou. Jemná medová vôňa pripomína kvety agátu. Vo vôni môžete zacítiť tóny citrusového ovocia, banán, med, oriešky a jablká. Často vonia
po ananáse i mangu. Príjemné kyselinky a tóny pripomínajúce limetku sú v chuti doplnené kvetinovo-ovocnými tónmi. Chuť je korenistejšia, plná a extraktívna. Prekvapí aj jemnou vanilkovou chuťou a dochuťou po karameli. Na Slovensku často dosahuje ľahký buket. Je to taktiež plnšie, extraktívnejšie víno, mimoriadne akostné s dlhou perzistenciou vône i chuti. Kvôli vyššiemu obsahu trieslovín sa hodí i na barikovanie. Prítomnosť „bariku“ neunavuje, po prehltnutí nadobúda plnší, vášnivejší charakter. Víno tak naberá iný rozmer. A vtedy sa z neho stáva skutočná delikatesa. Chardonnay dáva víno vynikajúcej kvality, vhodné na uchovávanie a patrí k najznámejším najmä
na západnej pologuli. Odporúčaná teplota na podávanie je 10 –12 °C.
Rizling vlašský je typické biele odrodové víno s vyrovnanou kvalitou. Má svetlozelenú až zelenožltú farbu s iskrou slnka. Víno charakterizuje svieža vôňa lipového medu a lúčnych kvetov, ktorá pripomína horké mandle alebo zelené jablká. Je plné citrusových aróm a v bukete sa objavujú aj príjemné ovocné vône. A toto všetko harmonicky dopĺňa všadeprítomná šťavnatá kyselinka. Chuť je príjemná, svieža a jemná. Typické kyselinky sú doplnené plne ovocnými tónmi a spolu vytvárajú veľmi harmonické víno, ktoré poteší každého milovníka vína. Možno povedať, že chuť je komplexná s dlhou dochuťou. Rizling vlašský si pre svoj vyšší obsah kyselín uchováva sviežu neutrálnu chuť a mladistvý dojem.